ASF - zasady bioasekuracji
Mając na uwadze zagrożenie związane z rozwojem ASF, w szczególności w województwie wielkopolskim, będącym największym producentem świń w Polsce, istotne jest rozpowszechnianie wiedzy na temat tej choroby i zwiększenie świadomości nie tylko producentów rolnych, ale także całego społeczeństwa.Afrykański pomór świń (African Swine Fever - ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe, świniodziki oraz dziki. W przypadku wystąpienia ASF, w stadzie dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt sięga nawet 100%. Okres inkubacji choroby wynosi 15 dni (okres inkubacji w środowisku naturalnym: 4-19 dni, w przypadku choroby o ostrym przebiegu: 3-4 dni). Wirus jest wyjątkowo odporny na działanie niskich temperatur i zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów z mięsa wieprzowego lub dzików) przez okres nawet 3-6 miesięcy.
Stąd też, tak ważne jest rozpowszechnianie wiedzy na temat tej choroby i zagrożeń z nią związanych.
W załącznikach poniżej, zostały zamieszczone materiały informacyjne dotyczące zapobiegania ASF.
Załączniki:
- ulotka ASF - znalezienie padłego dzika.pdf
- ulotka ASF - dla myśliwych.pdf
- ulotka ASF - żywność.pdf
- ulotka ASF - gospodarstwo.pdf